RANCH olimpijada starih sportova je edukativna radionica koja uz prikaz i igranje starih sportova uključuje i obilazak voćnjaka Rancha i upoznavanje različitih sorti autohtonih voćaka te prikaz načina obrade i pomagala za obradu zemlje na seoskom gospodarstvu.

Naglasak je dakle na povijesnom – slavonskom nasljeđu kako u pogledu sporta tako i u pogledu obrađivanja zemlje, uzgajanja te korištenja konja i vođenja gospodarstva, učionici iz prirode na otvorenom s prepoznavanjem vrsta voćaka te naravno na tjelesnoj aktivnosti djece na otvorenom uz igranje starih sportova u sigurnom okruženju. RANCH Olimpijada starih sportova stoga ima sportski i edukativni dio.

SPORTSKI DIO RADIONICE - GRUPNE IGRE:

Sve igre se igraju na igralištu napravljenom od profesionalne umjetne trave sa gumiranim ispunama bez i kakvih oštrih rubova, u igri alka igrači dobijaju i zaštitnu opremu (kaciga).

  1. UTRKA S VREĆAMA - štafetna utrka u dvije staze (igralište po sredini podijeljeno užetom)
  2. POVLAČENJE KONOPA - igra se na tri dobivena natjecanja
  3. ALKA - svi dobijaju štap i kacigu, ekipe se dijele u parove gdje jedno dijete vozi kolica, a drugo gađa alku
  4. UTRKA NA ŠTULAMA - prezentacije hoda na štulama i hodanje
  5. BACANJE POTKOVE - prezentacija igre bacanje potkove na štap i igranje
  6. JAHANJE BIKA - RODEO - riječ je o potpuno novom profesionalnom stroju za zabavu opremljenom sigurnosnom opremom i obučenim djelatnikom

EDUKATIVNA RADIONICA:

Na imanju su svojevremeno bili smješteni konji koji su korišteni za prijevoz materijala, ali i za pomoć u obradi zemlje. Sve alatke i pomagala (oglavine, hamovi, vageri, plugovi i slično) te zaprežna kola sa autentičnom registarskom pločicom su ostali sačuvani i restaurirani.

Osim navedenog predviđen je i obilazak te pokaz starih oraha (rijetko viđen 100-godišnji primjerak raste iznad samog Rancha), obilazak voćnjaka s različitim autohtonim voćkama (vinova loza, šljiva, jabuka, kruška, višnja, trešnja itd.) uz prikaz najstarije kajsije u Slavoniji i Baranji.

Lako nas je pronaći...

Paintball